Yachts – Bloggen om yachting

Att hyra eller köpa yacht

Att hyra eller köpa yacht

Den här artikeln listar för- och nackdelar med respektive val.

Att köpa yacht

Att köpa yacht kan kosta mycket pengar, och med ett båtlån kan du få hjälp att finansiera köpet. Att köpa yachten innebär att du köper båten antingen begagnad eller fabriksny från en återförsäljare. Det brukar vara tryggast att handla från en auktoriserad återförsäljare av yachter då du skriver köpekontrakt och så att säga vet vad du får. Om du köper från en privatperson kan vederbörande hymla med fel som egentligen borde åtgärdas, dolda skador och så vidare för att så snabbt som möjligt bli av med båten.

Att köpa en helt ny yacht kan vara riskabelt i vissa områden eftersom dessa ofta är stöldbegärliga. Du kan också behöva bygga garage eller hyra båtplatser för förvaring av stora båtar. Risken är också att du tröttnar på yachten efter ett tag, den blir förvandlad till vardagsmat. Då måste du antingen betala dyra kostnader för att förvara den eller bli tvungen att genomgå en säljprocess. Du måste också tvätta, tanka och städa den samt försäkra den själv. De tråkiga sysslorna kan du förstås leja bort om du anser dig ha råd med det. Det är tillåtet att hyra ut yachten i andra hand under vissa villkor.

Bloggen om yachting

Att hyra yacht

Att hyra yacht är alla gånger smidigare, enklare och billigare i det korta loppet. Du slipper allt ägaransvar och det pappersarbete det medför. Nackdelen är att du är mer bunden, du kan inte åka ut annat än när du har semester. Du har inte heller samma frihet att företa dig olika saker på yachten. Hyreskontraktet kan förbjuda cocktailpartyn, resor och vistelser i olika orter samt utesluta möjligheten att få ta med sig husdjur (främst hundar). Du måste också rapportera in alla tillbud och incidenter till uthyrningsfirman.

Således är det ens behov, ens ansvarstagande och ens privatekonomi som avgör om man köper eller hyr en yacht.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *