Yachts – Bloggen om yachting

Den svenska kusten ur flera perspektiv

Den svenska kusten ur flera perspektiv

För att kunna njuta av den svenska kusten i allra högsta grad måste man ha koll på den ur flera olika perspektiv. Vi förser dig med denna ack så viktiga information.

Vad är det som lockar med den svenska kusten?

Den här artikeln kommer beröra vad det är som gör den svenska kusten unik jämfört med andra länder och territoriers kuster.

Kusten är klar

“Kusten är klar” må vara ett ordspråk för när man kan passa på att göra något mer eller mindre olämpligt. Men faktum är att ordspråket även kan appliceras som en metafor för att den svenska kusten är redo att åka på. Det finns länder och territorium som förbjuder båtåkande längs kusten såvida den inte ämnad för transport eller frakt. Vissa länder härjas också av pirater längs kusten, exempelvis Somalia. I Sverige är det fritt fram att åka färja eller att köra båt så länge man har relevanta tillstånd, licenser och förarintyg.

Ökat intresse för yachting

Omväxling förnöjer

Den svenska kusten erbjuder åt alla håll omväxlande natur sett till både flora och fauna. Det finns alltid något nytt att upptäcka längs kusten. Man får se spektakulära solnedgångar, uppleva midnattssol i Norrland om sommaren, vinka till andra yachter och båtar m.m. Ingen dag är den andra lik ombord på en yacht.

Sveriges skärgårdar

Sverige är berömt för sina kobbar och skär speciellt längs östkusten och då specifikt utanför Stockholm. Besökande turister från utlandet brukar ha som planering att besöka huvudstadens famösa skärgård. Har man tur så kan man hitta en oexploaterad ö och låtsas att man erövrar den. Kanske kan du lämna en flagga eller ett plakat fastspikat på ett träd.

Allemansrätten

Sveriges allemansrätt gäller inte bara på inlandet utan även vid kusten och på öar. Det står dig fritt fram att vandra eller cykla. Du får dock inte plocka fridlysta växter, blommor, bär och svamp. Du får inte heller skräpa ned efter dig. Om du vill campa eller grilla mat måste du be markägaren om lov först. Gör som många andra och nyttja allemansrätten även vid kusten, den är unik för Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *