Yachts – Bloggen om yachting

Ökat intresse för yachting

Ökat intresse för yachting

Intresset för yachting ökar bland svenskar och sedan 2017 är huvudstaden Stockholm en ort som har ett av världens största yachtingbolags regionalkontor innanför tullarna. Intresset beror på att det varit högkonjunktur och att svensken överlag spenderar mer av sina slantar på lyxresor.

Yachting kommer troligtvis bli allt mer populärt och framförallt vanligare då folk mer och mer vill uppleva världen på sina egna villkor, utan några störande medresenärer. Det handlar förstås också om ens privatekonomi och huruvida man är kapabel och har tillstånd för att köra yachten. Saknar du förartillstånd måste du anlita en kapten med eventuell besättning. Att ha båtvana är en stor fördel, inte minst om du kör i obekanta farvatten.

Att hyra eller köpa yacht

Faror och risker med yachting

Att åka båt är riskabelt och kräver förberedelse, kontroll och redbarhet. Du måste grundligt på idéstadiet veta vilken yacht du ska framföra, och läsa den fullständiga broschyren om märket för att få en heltäckande bild över båten. Du måste veta hur du tankar yachten, vilken strömförsörjning båten har och hur många passagerare den får ha åt gången, med mera.

Riskerna handlar framförallt om drunkning, att yachten brinner eller att skrovet skadas och läcker in vatten. Du måste vidta både förebyggande och i nödfall akuta åtgärder så att du och dina passagerare klarar livhanken.

För att minimera risken för drunkning bör man bära flytväst (speciellt på öppet hav). Icke-simkunniga barn ska självklart alltid bära flytväst. För att förhindra brand ska du vara försiktig med tända ljus och öppen låga från andra källor på yachten. Ha en brandsläckare ombord.

Om skrovet skadas allvarligt måste man genast tillkalla hjälp och eventuellt evakuera båten till en medhavd gummibåt eller liknande. Sätt alltid barnen i säkerhet innan du själv kliver i.

Undvik som förare konsumtion av alkohol. Omdömet försämras och reaktionsförmågan minskar av alkohol. Man kan bli straffad för sjöfylleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *