Yachts – Bloggen om yachting

Olika typer av båtar

Olika typer av båtar - Färjor

Det finns många olika typer av båtar, den här artikeln redogör för några vanliga båttyper.

Färjor

Färjor ägs ofta av stora rederier som sysslar med transport av människor. Transporten kan vara för jobbets skull eller för att folk har ledigt och vill ägna dagen åt en tur på havet. Det är även ett ganska miljövänligt alternativ till passagerarflygplanstrafik. Den kanske mest kända färjan var Titanic som förliste 1912, om vars historia det skrivits artiklar och gjorts filmer om.

Ekor och roddbåtar

Ekor och roddbåtar

Ekor och roddbåtar är ofta gjorda av trä eller olika kompositmaterial. Det brukar vara den vanligaste båttypen i sjöar där man lätt kan dra upp båten på land utan att behöva ha den förtöjd. Roddbåten släpper inte ut några avgaser eller miljögifter när den brukar, vilket tilltalar många miljömedvetna. En stor nackdel är att man kan bli trött ganska fort av att ro och att man får räkna med långa pass ute på sjön.

Vattenskotrar

Vattenskotrar

En jetski är kanske ingen båt men är ändock ett populärt transportmedel som kan flyta. Dess snabbhet liknar en snöskoter och accelerationen kan konkurrera med en motorcykels dito. En vattenskoter passar därför en fartglad och äventyrlig individ. Nackdelen är att de är lätta att välta med vid hög fart och att de låter väldigt mycket jämfört med traditionella båtar.

Isbrytare och militärfartyg

Isbrytare och militärfartyg

Isbrytares uppgift är att göra en passage för yrkestrafik under vinterhalvåret. Man kan likna det med att en skoter gör skidspår för skidåkare. Militärfartyg används ofta för jakt, attack och spaning. De brukar vara bestyckade med moderna vapen. Kanonkulor används inte längre annat än för tävlingar och experiment. Militärfartygen kan ibland ha landningsbanor för stridsflygplan, och helikopterplattor. För att få plats med alla anordningar är fartygen breda och väldigt långa jämfört med normalstora båtar.

Gummibåt

Gummibåt

Gummibåtar är vanliga nödsituationsbåtar om fartyget snabbt behöver evakueras. Gummibåtar är inte gjorda för långa distanser eller för höga vikter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *